Vårdplan?

Jag fick i början av året veta att vi patienter i Finland som har en eller flera kroniska sjukdomar, har rätt att få göra upp en vårdplan på HVC. Jag ringde och bokade en tid, fick först träffa en sköterska som "intervjuade" mig och skrev upp alla mina sjukdomar och symtom, mediciner och vitaminer osv. Hon sa ärligt att hon inte riktigt vet hur de ska kunna hjälpa mig, och frågade vad jag själv har för idéer och förslag. (!)
 
Jag skulle också sätta upp ett mål för min vård, och det var ju inte det lättaste då man ska tänka realistiskt. Hade jag fått önska så hade jag ju velat bli frisk och arbetsför igen, men det är ju inte realistiskt. Istället skrev jag att jag skulle vilja få i mig mera mångsidig kost, få hjälp med min nacke och rygg samt sömnproblemen, fortsätta med psykoterapin samt så småningom kunna börja arbetsträna.
 
Jag fick hem min vårdplan med posten, och var riktigt nöjd med den, sköterskan hade fått med allt väsentligt.
 
Förra veckan var jag på möte med den läkare som ska bli min "egen" läkare i fortsättningen. Hon är väldigt sympatisk och förstående, och föreslog att jag ska få gå till en näringsterapeut som kan hjälpa mig räkna ut vad jag får i mig för lite av osv. Sen ska jag också få fysioterapi via HVC (tidigare har jag gått privat, och det blir dyrt om man vill ha en längre tids behandling), möjligen också delta i en nackgymnastikgrupp. Problemet är ju då bara om energin räcker till...
 
Överlag är jag nöjd med min vårdplan och min läkare. Det känns bra att ha en läkare som känner till hela min situation och alla mina sjukdomar, så att någon annan också håller koll på mig. Det känns som ett väldigt stort ansvar att själv tvingas hålla reda på allt, vilka mediciner som kan tas samtidigt, vilka blodprover som borde tas osv.